Sfaturi de viață de la mamele mele

Dacă ar fi să fac o listă cu lucrurile pentru care sunt recunoscătoare, atunci în topul priorităților ar fi familia, dar mai ales mamele care mereu se gândesc la mine. Nu voi face statistici sau cine știe ce remarci legate de viețile altora, ci voi privi cu seninătate în ograda mea. În timp ce #stauacasă și mă supun regulilor, aș vrea să împărtășesc cu voi sfaturile de viață primite de la mamele mele. Vă fac cunoștință cu Măriile din familie – mama care m-a născut și soacra care m-a adoptat mai târziu, tratându-mă ca pe o fiică. Ele sunt doamnele mele, femeile care se metamorfozează în zâne bune pentru proprii copii, fix așa cum fac și alte mămici.

Așadar, să dau drumul sfaturilor, în semn de recunoștință pentru ele.

1. Comunică cu copilul tău. Răspunde-i la întrebări, nu te amăgi pretinzând că este mic și neștiutor

Am prins vremurile când cei mici aflau destul de târziu cum s-au născut sau alte tâmpenii comuniste, pardon realiste. Și mama a fost creativă, dar a ales să pluseze și să nu mă mintă, de asta am știut mereu cum este realitatea. Pe de o parte a fost bine, însă fiecare lucru nou are și dezavantajul lui. Așa se întâmplă cu cei care se nasc primii, tot timpul sunt mari și responsabili.

2. Arată-i diferențele, dar nu-i distruge visele

De multe ori în entuziasmul lor, tendința părinților este să spună nu, să le taie aripile înainte să zboare. Ei bine, mama a încercat mereu să mă lase să sper, să mă ajute cât de mult poate. De asta și astăzi știu că mi-ar da și luna de pe cer dacă ar crede că îmi aduce fericirea. Însă eu n-am nevoie de lună, important este să o știu că-i bine.

3. Experimentează, distrează-te, însă rămâi responsabilă

Am făcut prostii de când mă știu (evident că nu-s singura aiurită) și mereu râd când îmi reamintesc, dar ce era să fac, mă plictiseam de atâta liniște. N-am fost precum Nică din Amintiri din copilărie, însă și când dădeam iama, a mea era lumea. În timp, am înțeles esențele și din aproape în aproape mi-am învățat lecțiile, dar cu răbdare și perseverență.

4. Dacă îi respecți pe alții, înseamnă că te respecți pe tine

Așa am ajuns eu să aplic regula sfânta a mamei și să mă țin de cuvânt. Și nu oricum, ci făcând o muncă de Sisif.
Oare câți dintre voi au salutat jumătate de sat în zi de sărbătoare? Răspunsul este simplu – eu.
De asta și acum lumea mă recunoaște pentru perseverență și bună creștere. 🙂

5. Crede în tine. Fii pozitivă

Încurajările sunt binevenite indiferent de vârstă și mereu mă simt bine când cobor pe pământ pentru a fi răsfățată de mămici. Am învățat că dacă nu cred în forțele proprii și mă sabotez nu-i de bine. Singură n-aș fi făcut magie, de aceea merg pe premisa că Cine nu mă suportă, mă evită. 🙂

6. Ascultă cu atenție înainte de a vorbi

La acest punct și acum întâmpin probleme, dar ce să fac, nu-s Maica Teresa, mă descurc eu ce am. Însă în mare parte am aplicat, de asta mă străduiesc să îmi păstrez un punct de vedere și să nu arunc cu vorbe pe care s-ar putea să le regret mai târziu.
Sunt o persoană cerebrală și dacă sunt călcată pe codiță, cu greu există o cale de întors. Nu-mi bag nasul în viețile altora și nu mă asociez cu oricine.
Știu ce vreau.

7. Nu te arunca în gol, tatonează terenul

De multe ori ne aruncăm fără să ne gândim la consecințe. Pe de o parte poate fi bine pentru unii, însă de multe ori trebuie privit în ansamblu. Ce bine ar fi dacă ne-am face o listă cu aspecte pozitive și negative, iar dacă ne dă cu virgulă, să analizăm cauza. Astfel de sfat general poate să ne salveze de la multe necazuri.

8. Sarcinile se împart, indiferent dacă unul gătește și altul citește (vă las pe voi să ghiciți cine ce face)

Aici nu este numai meritul soacrei, ci și al soțului. Dacă n-ar fi flexibil, nici că mi-aș face eu de cap de câte ori mă apucă.

9. Ai grijă de tine. NU te neglija

Acest sfat vine cu dedicație de la soacra mea. Mereu m-a încurajat să am grijă, să nu uit că sunt femeie și am nevoie de o oază de răsfăț. În felul acesta se echilibrează balanța pentru fiecare și nu mă pierd în rutină. Fie că mă răsfăț cu o tunsoare nouă, un obiect vestimentar sau cu o carte recent apărută, asta înseamnă că am grijă. Acum noua mea scuză când am nevoie de un moment în plus pentru mă aranja este: Așa mi-a spus mama soacră, să mă aranjez pentru că nu se știe cu cine mă întâlnesc.

10. Fii ambițioasă și nu te descuraja la primul hop

Ce bine ar fi dacă cineva ne-ar reaminti din când în când că suntem speciale. Nu de alta, dar sunt destule mame care nu conștientizează că înainte de a fi spaima spaimelor, ele sunt femei, soții, mame și la final (dacă dă Doamne, Doamne) soacre.

Amintiți-vă cu drag de persoanele care v-au ajutat să vă transformați din omizi în fluturii de azi. 

“You is kind. You is smart. You is important.” ― Kathryn Stockett, The Help

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.